Oko 70 posto građana za kredit daje više od 50 posto primanja

Bez autora
Mar 12 2012

Podaci udruge Franak pokazuju da oko 35 posto ispitanih za isplatu kredita daje između 50 i 75 posto mjesečnih primanja, a nešto više od 32 posto ispitanih daje i više od 75 posto mjesečnih primanja na kredite. Zapanjujuće je i da je oko 34 posto ispitanih nekad plaćalo ratu kredita koja je i veća od mjesečnih primanja. Oko 64 posto ispitanika ima stambeni kredit, a nešto manje od 30 posto ispitanih nije imalo mogućnost izbora banke u kojoj bi podigli kredit, nego su ga morali podići u određenoj banci najčešće zbog uvjeta poslodavca ili investitora stambenog objekta. Tako kredit u Zagrebačkoj banci ima oko 30 posto ispitanih, oko 21,4 posto u Hypo Alpe Adria banci i u PBZ-u nešto manje od 20 posto. Oko 31 posto ispitanih nije imalo pravo na odabir valute s obzirom na to da su zbog nemogućnosti podizanja kredita u drugim valutama bili kreditno sposobni za kredit u CHF, zbog uvjeta da rata ne prelazi 1/3 kredita, a najviše je onih između 30 i 39 godina koji imaju kredit u toj valuti.

Oko 70 posto građana za kredit daje više od 50 posto primanjaPodaci udruge Franak pokazuju da oko 35 posto ispitanih za isplatu kredita daje između 50 i 75 posto mjesečnih primanja, a nešto više od 32 posto ispitanih daje i više od 75 posto mjesečnih primanja na kredite.

Zapanjujuće je i da je oko 34 posto ispitanih nekad plaćalo ratu kredita koja je i veća od mjesečnih primanja.

Oko 64 posto ispitanika ima stambeni kredit, a nešto manje od 30 posto ispitanih nije imalo mogućnost izbora banke u kojoj bi podigli kredit, nego su ga morali podići u određenoj banci najčešće zbog uvjeta poslodavca ili investitora stambenog objekta. Tako kredit u Zagrebačkoj banci ima oko 30 posto ispitanih, oko 21,4 posto u Hypo Alpe Adria banci i u PBZ-u nešto manje od 20 posto.

Oko 31 posto ispitanih nije imalo pravo na odabir valute s obzirom na to da su zbog nemogućnosti podizanja kredita u drugim valutama bili kreditno sposobni za kredit u CHF, zbog uvjeta da rata ne prelazi 1/3 kredita, a najviše je onih između 30 i 39 godina koji imaju kredit u toj valuti.

Problem kredita u toj valuti naglo je povećanje rate i porast glavnice, zbog čega je nemoguće prebaciti kredit u drugu valutu, prodati stan ili promijeniti banku.

Tako se za nešto manje od 52 posto ispitanih koji imaju stambeni kredit s valutnom klauzulom u švicarskim francima povećala mjesečna rata između tisuću i dvije tisuće kuna, a u čak 31,9 posto slučajeva riječ je o povećanju višem i od 2000 kn.

Najveći porast rate kredita dogodio se klijentima Hypo banke, u kojoj na ratu, kako je pokazalo istraživanje, ide 75 posto primanja ili čak i više.

– S obzirom na to da banke imaju uvid u sva primanja preko računa, činjenicu da nekome na rate kredita kontinuirano odlazi više od 3/4 osobnih primanja banke bi trebale svakako uzimati u obzir kao alarm. Banke bi u ovakvim slučajevima zajedno s klijentima trebale pokušati naći rješenje prije nego što se dogodi najcrnji scenarij. Udruga Franak stoga poziva banke na trenutačno smanjenje previsokih kamatnih stopa, HNB na bolji nadzor kreditnog poslovanja banaka, a Vladu RH da hitno donese mjere (uključujući zakon o osobnom bankrotu) kojima će prekinuti trend povećanja broja ovrha nad domovima građana – piše u priopćenju udruge Franak.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik